diumenge, 18 d’octubre de 2015

PART DE LA MEMÒRIA DE LA BIBLIOTECA CURS 2014-15

Com que segur que me deix moltes coses, després de tant de temps he perdut fotos, etc, per acabar el "resum" del curs 2014-15 vos pos una part de la memòria que cada any se fa al mes de juny:


FONS
El fons de la biblioteca s’ha incrementat, tant de llibres de lectura per a infants i mestres com en llibres de consulta i material audiovisual. També s’han adquirit alguns jocs i material per a dibuixar, pintar i realitzar petits tallers, però en realitat s’hauria de realitzar un gran esporgament (llibres romputs, antics, obsolets...) La major part dels nostres recursos ens vénen del pressupost del centre (que enguany ha estat de 600€) i dels guanys del Dia del Llibre.

L’Equip de Suport ha baixat a la biblioteca la part que faltava de la seva bibliografia, ha estat catalogada i digitalitzada i està a disposició de la comunitat educativa per a la seva consulta i préstec en el despatx de l’EOEP, ja que vàrem considerar que era el lloc més adient per als manuals i materials de referència i consulta per a mestres.
Així mateix, hem realitzat un inventari dels “llibres de temes especials” perquè l’equip de suport i tota la comunitat en general coneguin el material disponible en cas de necessitat, que són al prestatge 1F de la biblioteca.

Enguany hem participat amb 5è A i 6è B al Concurs de Santillana i el Diari de l’Escola als 3 trimestres i hem guanyat en tres ocasions! El premi cada vegada ha estat un lot de llibres per a la classe que hem repartit entre la biblioteca d’aula de 6è, un llibre per hom a 5è (no tenen biblioteca d’aula) i la biblioteca de centre.

També tenim aportacions de famílies d’alumnes i personal del centre, donacions que rebem al llarg de tot el curs. Cal destacar que per tercer any consecutiu, la família GARCíA-TEBAR  ha apadrinat llibres per Sant Jordi.

Per Nadal, els Reis ens van dur llibres i un DVD per a la Biblioteca.


ACTIVITATS
Enguany, la coordinadora de biblioteca no ha disposat de temps de dedicació a la biblioteca per poder-se encarregar de les activitats d’animació lectora de cada un dels cicles de Primària.

Pensam que s’hauria de cercar una fórmula perquè les activitats de biblioteca no depenguessin de la disponibilitat d’una sola persona sinó que s’establís o repartís...

Si es considera més adient que la coordinadora de la biblioteca faci les sessions, en la mesura del possible, intentar que en l’horari estiguessin reservades unes sessions (mínim 3 setmanals) per a les activitats.

A Infantil, diverses mestres han vengut a la biblioteca amb els infants a cercar informació per a projectes o sobre festes. També han vengut a contar contes i a  demanar llibres sobre temàtiques concretes, que s’han endut en préstec per a la classe o per a famílies.

Els dimarts i dijous a l’hora del pati la biblioteca ha estat oberta a tot l’alumnat de primària perquè lliurement venguessin a agafar llibres en préstec, llegir o consultar llibres a la biblioteca, jugar  a jocs de taula o pintar.

Enguany, s’ha continuat amb la digitalització del fons i dels lectors/es per facilitar la gestió de la biblioteca. Simplement s’anaven incorporant els exemplars nous i els lectors i lectores, ja que només s’havia d’anar actualitzant.

S’ha agilitzat una mica més el servei de préstec, en concret en la devolució de documents, gràcies a la bústia ubicada a l’exterior .

Des del primer trimestre hem posat en marxa l’apadrinament lector entre  5 anys,1r i 2n i 2n cicle (4t, 5è i 6è). Hem fet tres sessions en total, repartides lliurement al llarg del curs. Les sessions han estat de 45 minuts, que trobam que és la durada ideal. Ha funcionat molt bé i els mestres implicats volen continuar.

Les maletes viatgeres han funcionat a tota l’escola, excepte a 6è, s’ha realitzat el préstec setmanal en rotació de la maleta viatgera de la biblioteca, amb un gran èxit. En alguns grups s’han fet dues voltes i segons el nombre d’alumnes, només una.

DIA DEL LLIBRE
Per celebrar el Dia del Llibre es van dur a terme nombroses activitats: una parada de llibres de 2a mà a l’escola, que va ser possible gràcies a la donació de llibres per part de l’alumnat de tot el centre; i dues de llibres nous amb un lot prestat en dipòsit per Lletraestocs, com altres anys, i per la Distribuïdora Rotger amb llibres de Gerónimo i Tea Stilton, Bat Pat, Peppa Pig, etc, sobretot.

Una de les activitats ha estat el joc del “Personatge Misteriós”, joc de pistes on enguany havíem de descobrir a na Mafalda. Els que l’encertaven, guanyaven un val que es convertien en llibres en la paradeta de 2a mà. Això ha fet que els beneficis econòmics no fossin tan elevats, però molts més infants s’han endut llibres, així és que el balanç és del tot positiu.

Els infants d’infantil varen aprofitar la festa del Dia del Llibre per posar a la “venda” els Punts de Llibre Solidaris que han fet per col·laborar amb l’ONG “Save the Children i aquest dia varen recaptar 177,10€.

Els infants de Primària, de 1r cicle (1r, 2n i 3r) i 4t A també han fet punts de llibre i els han duit a casa per col·laborar i conscienciar-se. En total s’han aconseguit 724'60€.

Enguany, cal destacar els cursos de 4t, sobretot, i algunes mestres d’infantil que han aprofitat les paradetes organitzades per renovar les biblioteques d’aula.

Tant infantil com Primària varen col·laborar i varen donar llibres i venir-ne a comprar, per tant, es va aconseguir recaptar 358’46€ i bastants llibres de segona mà i de nous per incrementar el fons bibliogràfic de la biblioteca.

AJUDANTS
La biblioteca ha comptat amb un grup d’alumnes voluntaris i voluntàries ajudants de 5è que han col·laborat en tot tipus de tasques, des d’organització de la biblioteca a assessorar infants sobre les activitats dutes a terme.

GUANYADORS/ORES PREMIS BIBLIOTECA CURS 2014-15

Enguany hi ha hagut un premi per a cada nivell de Primària i els han aconseguit:

1r: Laura Pereira (15 llibres)
2n: Laura Rodríguez (17 llibres)
3r: Rafaela Kraft i Shannon (les dues empat a 6 llibres)
4t: Noa Hernández (14 llibres)
5è: Mar Yong (35 llibres) * Premi extra especial com a millor lectora de l'escola enguany.
6è: Thiago Amatucci (23 llibres)

Enhorabona a tots els premiats i premiades, gaudiu de la lectura!

En conclusió, no ha estat un curs escolar molt fructífer quant a les activitats de promoció de la lectura, però tenim alguns projectes establerts i una biblioteca que funciona i esperam que tendrà continuïtat i millora en els propers anys.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada