dilluns, 22 de desembre de 2014

PER QUÈ REGALAR LLIBRES?


La lectura, com el joc, és un entreteniment. Els llibres, a més d’omplir el nostre temps d’oci, ens traslladen a altres mons i a altres cultures i ens permeten viure altres vides.
Què hi ha millor que seure al sofà un dia de pluja amb un llibre a les mans? O prendre el solet en un banc del parc immersos en les pàgines d’unes aventures trepidants? El Nadal és un bon moment per fer la tria dels llibres que ens agraden, perquè les editorials ofereixen moltes novetats en els seus catàlegs.
A l’hora de fer la tria, recorda que el llibre ha de captivar-te i transmetre’t alguna cosa, a fi de no convertir-se en un element decoratiu a la prestatgeria. Són més importants els teus gustos que les modes imposades pels best-sellers.
A més, en els llibres, com en les joguines, no hi ha distincions de sexe. Els llibres de princeses i els de soldats són tan adequats per a nens com per a nenes.
Un llibre per a cada edat
Fins a 4 anys hem de triar llibres en què la imatge és predominant i que desenvolupen la imaginació dels petits gràcies a la capacitat de resseguir la història amb els dibuixos.
Durant el primer any.
Són importants les cançons i els jocs de falda. Els llibres de cartó, de tela i de bany
permeten als nadons manipular els contes i adquirir la idea de què és un llibre.
D’1 a 3 anys.
Contes amb històries curtes i estructura repetitiva. Els dibuixos han de ser expressius i les
narracions, pròximes al seu món. Llibres de coneixements de colors, conceptes, etc.
De 3 a 4 anys.
Llibres de coneixements sobre animals, vehicles, nombres, etc. Contes amb històries més llargues, però amb trama argumental fàcil.
Llibres manipulables amb solapes i desplegables.
Diccionaris visuals o llibres d’imatges que permetin l’expressió oral.
De 4 a 7 anys s’inicia el procés lector i els llibres s’han d’adaptar a la capacitat lectora dels nens.
De 4 a 5 anys.
Llibres amb lletra majúscula o manuscrita (d’acord amb l’escola) i poc text en cada pàgina. Poemes amb rima. Continua sent important el predomini dels dibuixos. Llibres de coneixements amb fotografies.
De 5 a 7 anys.
Llibres amb lletra gran i d’impremta i dibuixos en color en gairebé totes les pàgines.
Narracions que tinguin nens com a protagonistes.
Adaptacions de contes tradicionals.
De 7 a 10 anys.
Contes meravellosos de fades i de personatges extraordinaris. Narracions en què hi hagi molta acció. Llibres amb lletra gran i il·lustracions en blanc i negre. Còmics amb històries senzilles. Àlbums il·lustrats amb narracions singulars i sorprenents. Llibres de poemes amb argument.
De 10 a 12 anys.
Llibres d’aventures, reals o fantàstiques. Narracions amb diàlegs abundants i amb algun toc d’humor. Llibres de coneixements sobre esports, personatges o etapes històriques, animals,dinosaures, etc.
A partir de 12 anys.
Novel·les de fets reals amb personatges de la mateixa edat que el lector. Llibresde literatura fantàstica. Llibres informatius sobre els problemes que els preocupen: les relacions, les drogues, etc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada